Gépfejlesztés – 2. rész – A technika ördöge 2


Folytatva a pár nappal ezelőtti postban leírt küzdelmeket most végre már egy kis sikerről is beszámolhatok! 🙂

Meglehetősen kocka tartalom, ezért akit a részletek is érdekelnek, klikkeljen a “Elolvasom”-ra!

Sikerült ugyanis kicseréltetnem a processzort (AD5000ODJ22GI) a bolttal, akiktől vettem (http://pc-webshop.hu). Az Athlon64 X2 5000+-os procit igazság szerint 1 ezressel ocsóbban sikerült vennem, mivel bontott volt a doboza, valaki már visszahozta, és mint utóbb kiderült, pontosan ugyanabból a problémából eredően, ami nálam is előállt, azaz pont ugyanilyen alaplappal (Asrock AM2NF3-VSTA) próbálkozott valaki, és persze nem ment.
Sikerült alig 3000 Ft-nyi ráfizetéssel egy Athlon II X2 240-es processzort venni, ami még jobb is volt az előzőnél (2×2800 Mhz), viszont foglalatát tekintve nem AM2-es, mégcsak nem is AM2+-os, hanem AM3-as volt. Elméletileg az alaplapnak ezt támogatnia kellett (a legfrissebb BIOS-sal), hiszen benne volt a weboldalon található listában.

Így, miután beszereztem az új procit, összeraktam a vasat, de persze így sem ment. Kellett volna egy BIOS frissítés. Pánik szerűen végigtelefonáltam az összes használt számítógép kereskedést Budapesten, hátha van valahol egy használt AM2-es proci, amit kölcsön tudnának nekem adni 10 perc erejéig, de tudtak sehol sem segíteni. Megpróbáltam a garanciális szervízt is (Aqua Computer), ahol kemény 3500 Ft-ért végezték a BIOS frissítést, egy olyan aranyos kis kommenttel, hogy “hát ezt mindenki meg tudja magának csinálni, otthon is!”… Viccesek..

Ezt követően az ismerősi kört hívtam, míg végül sikerült Takitól csütörtök reggel kölcsönkérni a processzorát. A gép gyönyörűen elindult vele, boldog voltam, viszont a windows nem, ahogy erre számítottam is. Túl sok volt neki a változás, így (floppy híján) boot pendrive-ot próbáltam csinálni, amiről el tudnám indítani a DOS-os bios frissítő programot… Meg ahogy én azt elképzeltem!
Hát persze, hogy nem tudtam megformázni rendensen a pendriveot. Végül egy DVD-ről felébresztett windows segítségével sikerült lefuttatni a frissítő programot, így egy processzor csere után már működött is a gépem. Majd kiugrottam a bőrömből, végre! 🙂

Új proci a helyén! Nagyvas kifeküdve...

Innen már csak egy dolog volt hátra: windows újratelepítés. Rutin művelet, nincs benne semmi érdekes, mígnem a videokártya telepítéséhez nem értem. Amint feltettem a drivereket, és újraindult a gép, azonnal monitorkikapcsolás, majd kékhalál fogadott.
Mintegy 8 órán keresztül, a 60Hz-en működő monitor előtt dühöngve próbáltam megoldani a problémát. Minden lehetőséget kipróbáltam, egyszerűen nem értettem, mi történhetett a kártyával. Már-már kezdtem feladni, és azt mondani, hogy ez sajnos meghibásodott, mígnem úgy döntötem, hogy utolsó esélyként újratelepítem a windowst, ismét.

A kedves kis hibaüzenet, ami után..... ... Jött a kékhalál!

Ezúttal driverek nélküli telepítést választottam, és rögtön, első lépésként a videókártyával kezdtem. Hopp, és láss csodát, már működött is!
Viszont akkor sem értem, hogy ezt most mi a nyavaja okozta?!

Siker! :)

Taki és Perec segítségét nagyon köszönöm, nélkülük meglehetősen nagy gondban lettem volna…


Hozzászólás

2 Gondolat “Gépfejlesztés – 2. rész – A technika ördöge

  • kovee01

    Lehet a gond akkor is fent állt volna de Daytona op.rendszer telepítését én egyáltalán nem ajánlom. Gondokat okozhat sok drivernél és egyéb problémákat is okozhat!

    üdv.: kovee01