A harcos 3 szabálya


Ezzel a furcsa címmel egy filmet szeretnék ajánlani Nektek. Egy ideje már nem szokásom itt filmajánlókat írkálni egyrészt, mert mostanság nagyon ritkán van időm filmet nézni (hát még arról írni), másrészt mert sajnos a többség gyomra nem veszi be az én filmajánló stílusomat, és a lényeg megértésére nem képesektől érkező negatív (inkább romboló) kritikák elvették a kedvet.. Na, de most szarok bele, ez az én birodalmam! 🙂

Igazából nem is az én filmajánlóm, mintsem a Takié. Legalábbis ő ajánlotta nekem A Békés Harcos útja című filmet, a pár poszttal ezelőtti (egyébként korántsem feloldott) hangulatomból kifolyólag. Taki nem vitte túlzásba, csak annyit mondott, hogy ez kell most nekem. Én hittem neki, és kérdés, utánanézés, vagy bármiféle kételkedés nélkül beszereztem a filmet, és végre most, egy kicsit felszabadultabb pillanatban meg is néztem.

Nem volt ám véletlen, hogy Taki akkor és ezt a filmet ajánlotta… Akinek a jó film NEM a vér literjétől és a robbanás effektek sűrűségétől lesz jó (és remélem, hogy ezen sorok olvasóiból ezek vannak többségben), azoknak bátran ajánlom én is, ugyanis bár lassú a cselekmény, és néhol kicsit elvont, a végére mindenképpen elgondolkodtató, és nagyot ütő film.

Az óriási mennyiségű mondanivalót alig győzi emészteni utána az ember, viszont ha jól megemészti, talán sajátjává is válnak azok a gondolatok, amik a filmben a főszereplőt is alaposan feltörölték a padlóról (többször is). A legmegdöbbentőbb, hogy a film egy igaz történet, Dan Millman története, akinek gyorsan utána is néztem.

Dan Millman, a film 17-18 éves főhőse saját sikereihez vezető út megtalálása után mások hasonló útkereséseinek megsegítésére szentelte életét, és szenteli mind a mai napig. 14 motivációs és ön-segítő könyvet adott ki 29 nyelven, egyetemeken tanít (professzor), és szemináriumokat tart, és most itt ez a 2 órás mozi (ami valójában 2006-os). Lényegében róla, és az élettapasztalatairól szól, azon kívül a sztorin kívül, amit bármelyik érdeklődő bármelyik weboldalon (port.hu) elolvashat.

Ha valaki úgy érzi, hogy a padlóra került, talán jó segítség lehet ez a film felkelni onnan (majd még kiderül 🙂 ), és ilyen pillanatokhoz fölösleges hosszú ajánlók olvasása, így én is inkább egy pár idézettel, és a hozzá tartozó jelenettel zárom e sorokat..

!!!SPOILER!!!


!!!SPOILER vége!!!

“Az út az, ami boldoggá tesz, nem a végcél.”

“A harcos 3 szabálya:
1. Paradoxon – Az élet misztérium, ne pazarold arra az idődet, hogy megértsd!
2. Humor – Őrizd meg a humorérzékedet, főleg, ha saját magadról van szó, ez mindennél többet ad!
3. Változás – Soha semmi sem marad ugyanaz!”
(Dan Millman)

Hozzászólás