Gépfejlesztés kis pénzből … napersze! 6


Karácsonyra kaptam egy ígéretet, miszerint kapok 20 000 Ft-ot a családtól az asztali gépem fejlesztésére… Sok gond volt már vele, lassúcska is volt (pláne a 3D tervező szoftverekhez), így már egy ideje nézegettem az utódok lehetőségeit.

Alapvető kritériumom volt, hogy legyen végre DDR2-es memória, amiből (nemrég még) olcsó volt egy 1 gigás darab, így lehetett volna tömni bele a gigákat. Nameg, mivel kis pénzből fejlesztünk, ezért a kifejezetten kiváló AGPs videókártyámat nem kívántam lecserélni. Szóval a kritériumok máris megvoltak: AGP + DDR2 + olcsó ár.

Ez a pár kritérium máris meghatározott egyetlen lejhetséges alaplapot: Asrock AM2FN3-VSTA. Nem volt más választás, a fenti feltételeknek ez az egyetlen alaplap, ami meg is felelt. Ehhez elkezdtem processzorokat nézni, majd memóriákat, és kb 15-20 bolt ajánlata, és keresgélés után sikerült a vaterán fognom egy ilyen alaplapot a bolti ár feléért. Hoppá! 🙂 (5000 Ft)

Garancia még volt rajta bőven, ezért nem aggódtam, ha bármi gond van, fél év alatt csak kiderül, addig meg ott a garancia. Már csak processzort és memóriát kellett vennem, és akkor már csakis újat.

A büdzsét ugyan jócskán (7 ezerrel) túlléptem, de sikerült lecsapni egy igen jó árú AMD Athlon64 X2 5000+ processzorra, meg hozzá 2x1GDDRII-es, 800 Mhz-es ramra.
Tegnap este nagy lelkesedéssel estem neki a gépnek, beleztem ki, és kezdtem összerakni az új lelkét.

Alaplap, proci, memória, videókártya a helyén, minden kábel a megfelelő helyen, jöhet az áram! ….. Nagy várakozás, de nem történik semmi. A gép felzúg, a ventillátorok forognak, a ledek világítanak, de semmi. Se sípolás, se kép a monitoron, csak néma csönd. hmm…

Valamit biztos elszúrtunk! .. Elővettem az alaplap kiskönyvét, végigellenőrizetm minden vezetéket, sehol sem találtam hibát, de biztos, ami biztos, elölről újra bedugdostam mindent (reset, power gomb, hangszóró, stb csatlkozók). Áramot neki újra, de ismét ugyanaz: a nagy büdös semmi! .. Ejj!

Hosszas próbálkozások, több órányi kísérletezgetés (videókari ki, memória ki, a végén már a processzor is), ugyanaz volt a jelenség, meg se nyikkantunk. A laptopot elővéve elkezdtem a végére járni a dolognak, míg az Asrock (az alaplap) honlapján meg nem találtam egy listát, a támogatott processzorokról. Furmányos módon ott a processzorok modellszámai voltak felsorolva, ami semmilyen bolt kínálatban sem jelent szignifikáns információt. A listában viszont nem volt benne az én processzorom! Hopp!

Kiderült, hogy hiába AM2-es foglalatú a processzor és az alaplap is, akkor sem beszélgetnek, nem támogatják egymást! Hát még ilyet?! Ez az egyetlen egy processzor, amit egyáltalán nem támogat ez az alaplap, szóval itt és most ezt csúnyán benyaltuk.

Ezért írtam le ezt a kis történetet, hogy ha neadjisten valaki más is ilyen alaplap (Asrock AM2NF3-VSTA), és ilyen processzor (AMD Athlon X2 5000, dobozos, 64 bites, modellszám: AD5000ODG) vásárlásán törné a fejét (ami az egyik legolcsóbb, kényelmes megoldást kínálja ehhez az alaplaphoz), az gyorsan felejtse el, és a bolttól, akitől vásárolná, kérdezze meg a processzor pontos modellszámát, majd ellenőrizze le itt, az Asrock honlapján: Klikk!

Kedves kis búcsúajándékszopás ez az óévtől, tényleg!


Hozzászólás

6 Gondolat “Gépfejlesztés kis pénzből … napersze!

  • Perec

    Most már érdekelne a _teljes_ modellszám, úgy látom Windsor, Brisbane magokat is támogat sőt a legújabb AM3 procikat is! Ilyen nincs..és mégis van. Én három hónapja fejlesztettem: Abit AN-M2HD,5200+ (Brisits),1x2GB DDRII. Vateráról.(talán 6+8+5,2ezer) Összeraktam: Minden OK, megy, mint a villám! (egy firefox preloadert azért felraktam:). Nálam a HD volt a beugratás, mert elvileg az integrált gf7050PV dekódolnia kellene a h264-et, de ebben valamiért csak 7025 van, ami nem támogatja, 0 db HDMI, a DVI-t sem akar menni másodlagosan, kérdem és akkor hol itt a HD??? Az Abit-tal is melléfogtam, BIOS-t kellett downgrade-elnem, hogy legyen hangja, semmi frissítés, új procikat nem támogat… De amit akartam azt hozza: a proci passzív-ban megy (Hyper-TX2-vel 2×0,8GHz 0,7V – 2x2GHz 0,925V-ig), idle 22-25W teljesítményfelvétel, 2×3,2GHz-ig húzható – ha power kell, de a hd-k nagy részét 2×1,4GHz-en is lejátsza, BOINC statisztikám pedig 10 nap alatt nőtt annyit, mint előtte egy évben(!) – Közben az MZ meg 5cm hó alatt van éppen…

  • Perec

    Megvan a proci, http://products.amd.com/en-gb/DesktopCPUDetail.aspx?id=607&f1=&f2=&f3=&f4=&f5=&f6=&f7=&f8=&f9=&f10=&f11=&f12= AD5000ODJ22GI a teljes modellszám, mint a képről leolvastam. Nem is tudtam, hogy ilyen létezik!!! Ez az EGYETLEN sima Athlon x2 tipus az új 45nm-es csíkszélességen! Jól belenyúltál.
    Tényleg lehetnek problémák, lehet, hogy a BIOS írók sem vették észre szegényt. Ha tudom nálam is esélyes lett volna a kicsike. 5000+ van windsor 90nm 2×2,6GHz; brisbane 65nm 2,6GHz (az én 5200+ -om is ebbe a családba tartozik); és van ez a 45nm-es valami, ami ugyanazt a teljesítményt produkálja 2,2GHz-en! Úgy tudtam, hogy csak Athlon II, Phenom II létezik 45nm-en. Amik simán 3GHz fölött érzik jól magukat és kb. ennyi előnyük van azonos órajelen mint a te x2-esednek. Tehát a te procid valami nagyon butitott példány, ami vagy selejtközeli és nem érdemelte ki az igazi AthlonII címet, vagy csak lecimkézték és egyébként versenyben lenne a nagyokkal amik pedig az erősebb Core2-esekkel… Hmmm…

  • GrafUr

    Hűűű, Perec, király vagy! 🙂
    Köszönöm az infókat, nemsemmi! Vajon akkor ezt lehetne egészen más teljesítményen is üzemelni?!

    A dolog még most is csak bonyolódik, ugyanis a bolt, ahol vettem, még szilveszterkor megnyugtatott, hogy gond nélkül visszaveszik a procit, és adnak másikat, de azóta is csak ígérgetnek mindenfélét, ekkor írnak, akkor írnak, felhívnak, stb… És közben nem történik semmi, szóval kezdek kissé aggódni… nem kicsit. Márpedig ha egyszercsak azt mondja a bolt, hogy hoppá, mostmár mégsem vesszük vissza a procit, akkor bizony el kell majd adjam, aminél ez az infó egészen jól is csenghet! 🙂

    Viszont lehet ha írok az Asrocknak, találnának valami megoldást… szerinted?

  • Perec

    Még kutattam, _mintha_ valaki aktivált volna benne két szunnyadó magot és pár mega L3 cache-t!!! A csíkszélességhez és órajelhez túl magas TPD (65W) is arra utal, hogy elképesztően meg van/lehet pakolva tranzisztorral a kupak alatt. Úgy tudom fejlett AMD chipsettel lehet engedélyezni (790), az ilyen rejtett képességeket, de az nem tudom, hogy ez tartós és kaphatsz egy 4magos Phenom II-t véglegesen, vagy csak azokban a lapokban működik úgy, és azt sem tudom hány százalékban lehet előhívni ilyesmit.
    Tavaly Pilis/Gyurm@ túrán találkozhattunk futólag, vagy voltál Bakony/Zala/Mecsek túrákon (is)? Samuék sem jártak már olyan lelkesen. Remélem 2010 a nagy közös gurulások éve lesz!

  • GrafUr

    Hát tényleg elég fura…. Sajna ezen az alaplapon nVidia chipset van, de ezekszerint ezt a procit lehet majd nyugodt szívvel tuningolni?!
    Eredetileg egyáltalán nem akartam tuningot, hiszen nekem fontos a hosszú élettartam is, nade ha ilyen adottságokkal rendelkezik ez a proci… 🙂

    Egyébként tegnap leírtam a problémát az Asrocknak, szépen részletesen, mire csak annyi válasz jött, hogy frissítsem az alaplap biosát a legfrissebb 3.2-es verzióra….. Viccesek. De egy próbát talán megérne, ezért most keresnem kell egy kölcsönprocit, amivel felélesztem a gépet, és frissítem azt a biost, hátha megy vele végül! 🙂

    Tavaly a Gyurma túrán találkoztunk, akkor tényleg csak futólag, mert ugye akkor hoztam én a sok-sok offmotorost, akikkel aztán elváltunk (ők voltak a BME Angyalai Motoros Klub). Bakony/Zala túrán nem voltam, de idén most először a Mecseken sem, sajnos.. 🙁 Nekem ez a 2009 motorozás szempontjából nem volt túl sikeres (5000 km), viszont jövőre, 2010-re van sok-sok terv, és szeretnék ott lenni a lehető legtöbb MZ Clubos guruláson is.. 🙂
    Már csak pénz, pénz, meg egy kis pénz kell hozzá… 🙂

  • GrafUr

    Perec!
    A probléma végül megoldódott, sikerült kicseréltetni a procit! 🙂 Köszi a segítséget!
    Igaz, még volt egy egész napos küzdelmem a technikával, szívás szívás hátán, de erről rövidesen egy külön bejegyzésben írok! 🙂