Bruti optika gond


Minden egyes fotózás után órákat töltök a képek utómunkájával (kontraszt, kivágás, forgatás, színek), és eddig sosem értettem, hogy Bruti miért csinál néha igen lágy kontrasztú, tulképp homályos képeket. Homályosak a gólyabálos képek és a közhírnek fotózott képek is…

Utánanéztem, mi lehet ennek az oka, és sajnos az optikám lett a hiba okának gyanúsítottja. Na, csináltam is egy gyors tetsztet, hiszen vásárláskor megkaptam a kitobjektívet is (18-55 1:3.5-5.6). Ideális tesztalanynak, bár a Sigma 18-200 után elég viccesen fest a vázon. Ilyenkor a gép nem is Bruti, inkább csak Bruti light.

Ugyan kicsit kotyog ez a gyári objektív, de van rajta UV szűrő, így gondoltam csak védve voltak benne a lencsék. És tényleg:


A baloldalon a Sigma 18-200-zal készült kép, majd jobb oldalon a Canon 18-55-tel, közel azonos fókusztávval, közel azonos beállításokkal (ISO 400, 1/60-ad záridő). A különbség szembeötlő. A négy fenti kép mind képkivágás, és a teljesméretű képből egy-egy szelet. A fenti két kép 40-es, az alsó kettő pedig 28-as fókusztávval készült.

Tisztán látszik, hogy sajnos a sigma igen homályos képet ad mindkét fókusztávnál, ami kissé lecsüggesztett.
Vajon ez ilyen volt mindig is? Vagy a gépben lévő 16 ezer expo során használódtak el a sigma lencséi?! Lehet ezzel valamit kezdeni? Valamilyen szervíz, felújítás, vagy esetleg spéci szűrő? Tudja ezt valami javítani?

Ha esetleg egy tapasztaltabb fotós erre járna, és segítene a fenti kérdések megválaszolásában, azt megköszönném. Új optikák ára szintén csüggesztő, és pár évig biztosan nem futná rá.

Update: A második kettő kép nem tökéletes összehasonlítás, mivel a baloldalinál kicsit valszeg mellé ment a fókusz is. De lesz még teszt.. 🙂

Hozzászólás