Ez tényleg ennyire egyszerű?! Xerox toner utántöltése 42


Az előző olcsó és megbízhatatlan tintasugaras (HP D1360) nyomtató
után most egy olcsó lézernyomtatóval kísérleteztem. Még tavaly vettük,
röpke 12 ezer forintért a METROban, újonnan, természetesen. Gyárilag a
toner csak félig volt töltve, így előre féltem, mi lesz, ha lepereg az
az 1500 oldal, és kifogy a toner?!

Nem vacakoltak a mérnökök, ugyanis gazdaságos üzemmódra állítva is,
pontosan 1570 oldal után fogyott el a festék. Igaz, ilyenkor még mindig
lehetett kicsit rázogatva rávenni egy teljes oldal kinyomtatására, de
már nem küzdöttem vele.

Neten megnézve egy új gyári toner 15-20 ezer forint a mai válságos
árakon (egyébként 13 ezer volt), egy festékutántöltőnél utánaérdeklődve
ő megoldotta volna nekem 8-9000 Ft-ért az utántöltést. Sokat
morfondíroztam rajta, míg vaterán nem találtam egy olyat, hogy “toner por”
Megkérdeztem az eladót, hogy mennyire egyszerű ezzel utántölteni a
tonert, mire csak olyan rövid válasok jöttek, mint “nagyon!”.
Kérdeztem, hogy van-e hozzá valami leírás, írták, hogy nincs.

Ezért aztán sokáig vaciláltam mi legyen, be merjem-e vállalni..
neten rákeresve alig találtam toner utántölrésről szóló leírásokat /
instrukciókat, amit találtam, az mind úgy kezdődött, hogy “akkor fúrjuk ki a tonert!” – na, ezt azért mégse… Voltegy weblap azonban, ahol meg volt említve egy egyszerű, “csak kicsavarod, lepattintod, betöltöd” technika is.

Hát jó, gondoltam.. A toner por 1250 Ft, amire jön még egy 400 Ft-nyi
postaköltség, tehát ha bukunk a dologgal, akkoris 1650 Ft-nál nem
többet. Kockázat nélkül meg ugye nincs győzelem, ezért leütöttem. Amint
megkaptam a számlaszámot, ment a pénz, és másnap már postára is adta az
eladó a port.

 FOLYTATÁS:

Így érkezett meg ma reggel 10 órakkor a tonerpor. Egyszerű kis hengeres
flakon, tetejét lecsavarva benne a tökéletes feketeség, a por. Nem is
kevés. 90 g porra azt hittem kisebb térfogatú lesz.

Rögtön neki is estem a tonernek….
Toner ki, földre egy nagy karton lap lerak, és arra tettem az egszet, biztos, ami biztos. Pár percnyi forgatás és nézegetés után összesen 6 csavart találtam rajta. Kettő jobb oldalt, kettő baloldalt, és kettő a tetején. Egy kis nézegetés után adta magát, hogy a jobboldal levételéhez először a felső részt kell leszedni, így kicsvartam a felső két csavart.

Ez után le kellett venni azt a felső részt, amiről később rájöttem, hogy az lesz a “waste hopper”, azaz a kosz szedő, a kuka.. Óvatosan kell levenni, mert ebben jó sok nem használt, rossz por van, ami a nyílásán keresztül ha akar, kijön. Bár ez a kis por amúgy nem árt semminek… Vízzeel könnyel lejön, és egy papírtörlővel is könnyen feltörölhető bárhonnan. Porszívózni szerintem nem ajánlott, mert ez annyira apró szemű por, hogy szerintem a porszívó porzsákján átmegy.. bár ezt nem tudom biztosan.

A felsőrész eltávolítása után élére állítottam a tonert, és a jobboldali két csavarnak estem neki. Kicsavarásuk után még egy pici kis patent félét kell benyomni oldalt, és így lejön a jobboldali fedél.

Levételekor figyelni kell egy kis tengelycsonkra, ami ebből áll ki, és a zöld színű “opc” hengert rögzíti. Az eladó egy soros instrukciójában azt írta, hogy erre nagyon vigyázni kell, hogy ne sérüljön. Értsd: Ne állítsd bele a csavarhúzót! … Másképp nem nagyon tudja megsérteni az ember, mivel a környékén sem kell dolgozni. 🙂

Amint eltávolítottuk ezt az oldalsó fedelet, a dolog adja magát! (bár eddig is.. 🙂 ). Ott lesz egy kerek alakú kis gumi dugó, ami zárja a por tartót. Gumi dugó leszedése után egy nagy fekete üresség látszódik csupán.

Na, hát ide kell betölteni a porunkat! A művelet első ijedtségre nem egyszerű, mert a lyuk kicsi, de legalábbis jóval kisebb, mint a port tároló flakonunk szája. Így rögtönözni kellett egy tölcsért. Motorolaj utántöltős tapasztalatok alapján fogtam egy jó, sima és vastagabb papírú prospektust (elég lemenni érte a Blahára, ha nincs kéznél), feltekertem kicsit ferdén, és kész is a tölcsér! Érdemes akkorát hajtogatni, ami csak kicsivel kisebb a toner nyílásánál, így gyorsan bele lehet önteni a fekete port.

Betöltés közben, ha megy egy kicsi mellé is, oda se neki! Könnyen fel lehet takarítani! Ha beleráztuk a flakonban lévő utolsó szem port is, akkor a toner szépen színig lesz, jól ki van számolva a mennyiség!

Ez után már csak vissza kell tenni a kupakot, egy papírtörlővel letörölgetni a fölösleges festéket (meg esetleg a papírtörlőt odafogva megfordítani, és megrázni  a tonert). Én még bónuszként szétszedtem a “waste hoppert”, azaz a fedélben lévő kukát, hogy kiűrítsem. Volt benne bőven rossz festékpor, szöszök, hajszálak, kosz, minde. Mielőtt megtelne inkább kiűrítettem, ehhez a takaró fém lemez két csavarját kellett kicsavarni a belső oldalon. A kiűrített tonerpor dobozba belesöpörtem a sok szemetet, majd letisztogattam a fedelet a mellé ment festéktől.

Ez után már csak összeszerelés (jobboldali takaró lap, patent , két csavar, majd a fedél visszakarása, két csavar be), és már mehet is a nyomtatóba, majd örömködés, a gyönyörűen kinyomtatott, tökéletes minőségű lapokért!

Az első 1-2 lapon még volt egy kis kosz felül, ami valószínűleg annak volt köszönhető, hogy nem tisztogattam meg a tonert eléggé a művelet után. meg kel óvatosan, egy papírtölővel minden részét tisztogatni, és ha maradt egy kis festék a zöld hengeren, akkor azt is szépen leporolni! Így még az első oldalak is makulátlanok lehetnek! 🙂

Na, hát ezek után bátran ajánlom mindenkinek ezt az occsó és jó nyomtatót (Xerox Phaser 3117), valamint a vaterán a szekszárdi illető termékeit, akitől a tonerport vettem:
http://www.vatera.hu/listings/index.php?us=kissfe03
Nem tudom, hogy más nyomtatóknál ez a művelet mennyivel bonyolultabb, de az biztos, hogy ezt gyerekjáték volt megcsinálni, és csupán egy csavarhúzó, némi logika és 20 perc szabadidő kellett hozzá, nameg az 1600 Ft-os (postaköltséggel) por… Így tudok majd (reményeim szerint) 3000 oldalt nyomtatni 1600 Ft-os festék áron. Hát van ennél jobb?!?! 🙂


Hozzászólás

42 Gondolat “Ez tényleg ennyire egyszerű?! Xerox toner utántöltése

 • Feri

  Szia GrafUr!

  Végre egy leírás, ami nekem, mint laikusnak is érthető! Remélem, amint kifogy az első gyári tonerem a nyomtatóból, tudom is alkalmazni!
  A Vaterán én is a kissfe03-at néztem ki magamnak, csak én egy fél kilós doboznyit rendelnék (lehet elég lenne a 90 gr. is, mert ki tudja mikorra fogyasztok el 3000 oldalt).
  Azt nem tudom, de a leírásodból egyértelműen kiderül, hogy ebben a tonerben nincs chip, tehát nem kell aggódnom, hogy teletöltve nem fog nyomtatni. Azt írták, hogy ezt a tonert 3-4 alkalommal lehet feltölteni, hát majd kiderül a vallatásnál!

  További szép napot!
  Éljenek az MZ-sek!!! (nekem 125-ös ETZ-m van)

  Üdv.: Feri

 • GrafUr

  Hello Feri!

  Nagyon örülök, hogy hasznos volt a kis írásom! 🙂 Fél kilós szerintem túlzás, ugyanis én azóta sem töltöttem a nyomtatót, pedig nem keveset használom. Bespájzolva itt van még egy doboz nekem, az majd még ismét kitart jó sokáig, de egyelőre még most is jól bírja.. 🙂 Szóval félkiló csak ipari mennyiségű nyomtatás mellett fogyna el gyorsan, dehát annyit meg lehet ez a nyomtató nem bírna…

  No, majd ha túl leszel az első töltéseden, kérlek írd meg, hogy a leírásom alapján sikerült-e! 🙂

  Üdvözlettel,
  GrafUr

 • Feri

  Szia GrafÚr!

  Csak a 90 gr.-os flakont rendeltem meg, tegnap postára is adta a druszám.
  Én is sokallottam a fél kilónyi mennyiséget, mivel mi nem nyomtatunk csak alkalomszerűen, ami kell. Még szerintem a felénél vagy 1/3-ánál tartok a kinyomtatható lapszámnak. Kb. késő tavaszra tippelek, hogy ki fog fogyni.
  A blogod linkjét elmentettem, hogy “kéznél legyél”! 🙂
  Egyszer láttam egy OKI márkájú lézernyomtatót, amibe úgy lehetett utántölteni a port, hogy ki kellett rajta nyitni egy kis ajtót és egyszerűen csak bele kellett önteni.
  Csak azért nem vettem ilyen típusút, mert a minőségével adódtak némi problémák. Ez a xerox 3117 viszont úgy érzem, hogy jó vétel volt, remélem a későbbiekben sem lesz vele gondom az utántöltésen kívül.

  Üdv. Feri

 • xyz

  szia!
  köszi a leírást hasznát fogom venni majd, mert most szereztem be egy ilyen nyomtatót. Amugy nem tudod hogy a kinyomtatott lapmennyiséget hol lehet megnézni benne?

 • GrafUr

  Szia!
  Örülök, ha hasznosnak vélted írásomat! 🙂
  A kinyomtatott lapmennyiséget a nyomtatón lévő gomb hosszú nyomásával lehet megtudni. Jó sokáig nyomni kell, mire végre elkezd villogni, és kinyomtat egy tesztoldalt. A tesztoldalon van olyan sor, hogy “page count”, vagy valami ilyesmi… Na, onnan kiderül! 🙂
  Bár lehet, valamilyen profival is ki lehet deríteni…

 • János

  Kedves grafur!
  Nagy érdeklödéssel olvastam blogodat a Xerox 3117-es nyomtatod tonerének ujratöltéséröl.
  Köszönöm a részletes leirást. Én is szeretném magam megoldani ezt.
  Sajnos a belinkelt tonerporhoz jutási lehetöség már nincs meg.Megkérlek, ha lehet egy fényképet küldj a por dobozárol, vagy ird meg a cimét.
  Elöre is köszönöm a segitségedet! Kivánok jo egészséget!
  Üdvözlettel:János

 • GrafUr

  Kedves János!

  Köszönöm, hogy írtál, örülök, hogy volt haszna a bejegyzésnek! 🙂
  A bejegyzés közepe tájékán lévő képek egyikén látszik a por fehér színű doboza, de gyorsan rákerestem a vaterán, és megtaláltam újra a forrást, ahol én is vásároltam a port:
  http://www.vatera.hu/xerox_phaser_3117_tonerpor_163764705.html

  Nekem lassacskán közeleg a toner ismételt utántöltése, már ki-ki fogy foltokban, és a nyomtató szerint eddig összesen 5000 lapot nyomtattam ki. (Eddig az utántöltött toner 3430 lap nyomtatására volt elegendő, és még most sem fogyott ki! 🙂 )

  Kívánom, hogy hasonló sikerekkel tudd utántölteni nyomtatód! 🙂
  Minden jót!
  Üdvözlettel: GrafUr

 • GrafUr

  Entorio: Elméletileg a 4-es és 5-ös képen lévő kupaknak gond nélkül le kell jönnie esetleg egy kés, vagy csavar aláfeszítésével (ha körömmel nem megy).
  Annak mindenképpen le kell jönnie, szóval szerintem bátran próbálj feszegetést… Jobb ötletem nincs a megoldásra.

 • entorio

  A kupakig nem jutottam el, az oldalát nem tudtam elszedni, csak a másik oldalit, de ott csak fogaskerekek vannak.
  A másik oldal szélét nem tudom leszedni, már találtam ott egy kis pöcköt.
  De azért zavart meg a dolog, mert azt írtad oldalt két csavart kell kicsavarni, szóval azon az oldalon a fogaskerekek vannak. A másik oldalon csak egy csavar van.
  De lehet, hogy az baj, hogy ez már nem a gyári demo, hanem egy utángyártottat már belevettem.

 • Gyapy

  Szevasz Grafur.

  Köszi az instrukciókat. 5 per alatt végeztem, és már az első oldal tökéletere sikeredett (nem húzott csíkot)
  Ha nem olvasom a blogod, akkor soha sem mertem volna szétszedni, pedig gyerekjáték.
  Így most oldalanként 60 fillérből nyomtatok!!!!!
  Még egyszer köszi.

  Gyapy

 • GrafUr

  Örülök Entorio, hogy végül megoldódott! 🙂
  Nem véletlenül lehetett az hologrammal leragasztva, könnyen lehet, hogy már utántöltött volt… 🙂

  Nagyon szívesen az instrukciókat Gyapy, örülök, hogy ennyi embernek hasznára válik az írásom! 🙂

  GrafUr

 • viktorszanto

  Először is üdvözlök mindenkit. Nekem olyan kérdésem lenne, hogy sharp nyomtatóhoz való toner por is jó a phaser 3117-be?
  Előre is köszönöm.

 • GrafUr

  Üdvözlet!
  Sajnos erre nem tudom a választ, Viktor! Mennyiségre biztzos, hogy a Phoser 3117-hez való por lesz az ideális (90 gr), de könnyen lehet, hogy nem csak a mennyiségben van különbség…. Én ezen biztos nem kockáztatnék, az a biztos, ami kifejezetten ebbe való, ami tényleg nem drága, ezért nem éri meg kísérletezni…

 • mAdy

  Az előbbi hozzászólásomból kimaradt:
  – Töltés előtt fólia kesztyűt húztam, mert már a kéz melege is elég, hogy tartósan tapadjon a por.
  – Én egy egyszerű -száraz- tölcsért használtam. (A család domináns hölgytagja meg ne tudja!)
  – Nagyon vigyáztam, hogy a henger meg ne ütődjön, karcolódjon.
  – Nem töltöttem csordultig a tonert! Csak úgy 85-90 %-ra.
  – HIDEG vízben mostam töltés után kezet! A meleg víz fixálja a kézen a port.
  – A toner visszahelyezése előtt ellenőriztem a henger tisztaságát, épségét. Ha kellett, vatával letöröltem.
  – A tonert megráztam, hogy egyenletesen feküdjön a por.
  Temészetesen, a fentieket nem kötelező betartani.

 • János

  Kedves grafur!
  Nagyon köszönöm a válaszodat! Én egy kicsit csusztam a válasszal idöhiány miatt.Elnézést…
  Végül is sikerült kideritenem a port forgalmazo szekszárdi INK Design céget.
  Ahogy kutakodtam az interneten, azt irják több helyen, hogy az eredeti tonereket kb 4-szer, az utángyártottakat pedig kb 2-szer lehet utántölteni. Igaz lehet ez, hogy ilyen kevésszer lehet csak felujitás nélkül használni??? Kicsit elkenödtem….
  Végül a kutakodásaim közben rábukkantam egy nagyon olcso cégre, amit megosztanák veletek (nem reklámozni akarom, csak tényleg olcso):
  http://torokprint.unas.hu/
  Kivánok jo egészséget! Üdvözlettel: János

 • viktorszanto

  Amúgy köszönöm a válaszodat grafur és ezt a tökéletes cikket, amelyet megosztottál velünk. Minden elismerésem!
  Közben vettem Xerox tonerport.

 • GrafUr

  Köszönöm mAdy a plusz tippeket! Szerintem mindegyik hasznos! 🙂

  János: Nem tudom sajnos még, hogy hányszor lehet utántölteni, de ha belegondolsz, akkor leehet benne valami. Nagyjából 3000 lapot bír egy utántöltés után a toner, és 4 utántöltés 12000 lap kinyomtatását jelenti. 12000 lap kinyomtatása komoly teljesítmény egy otthoni nyomtatótól szerintem, így elképzelhetőnek tartom, hogy addig bírja.

  Örülök Viktor, hogy hasznosnak találtad a cikket! 🙂 Köszönöm az elismerő szavakat!

 • GrafUr

  Jelentem, én most (ebben a pillanatban) fejeztem be a saját írásom alapján a második utántöltést!
  Az első utántöltésnél (mint fentebb is olvasható), 1570-et mutatott a lapszámláló, és most, a második utántöltésre 5120 oldalnál került sor.

  Ez azt jelenti, hogy a fent leírt utántöltéssel mintegy 3550 oldalt tudtam kinyomtatni!!!
  Ez azért szép teljesítmény, meg kell hagyni. Újabb 3550 oldal erejéig most lesz alkalmam gyűjtögetni a következő adag festékre, amit lassacskán már meg kell vennem… 🙂

 • Kristóf

  Hello!
  Most fejeztem be a töltést, minden simán ment, köszi a leírást tényleg hasznos volt. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen lapszámlálóról írsz? Ez valami szoftver, vagy a nyomtató számolja? Válaszod előre is köszönöm! (3117-em van nekem is!)
  Köszi

 • GrafUr

  Hello Kristóf!

  A lapszámláló nem külön szoftver, hanem tulajdonképpen a nyomtató tudja:
  Ha hosszan nyomod a nyomtatón lévő gombot, akkor elkezdenek villogni a visszajelzők. Ekkor megnyomod mégegyszer röviden, akkor kinyomtat egy tesztoldalt, amin vannak mindenféle adatok (firmwave verzió, stbstb), és köztük ott van: “Page counter”. Na, az az eddig kinyomtatott összes oldalszám, amit sose nulláz le!

  Örülök, hogy segíthettem! 🙂
  GrafUr

 • Atus

  Hali.

  Megrendeltem a port, remélem sikerül a töltés 🙂 Mindenesetre ha csuklasz a jövő héten, az miattam lesz :))

  Atus

 • Szabó István

  Sziasztok!

  Gondoltam ha ennyi embernek összejött, akkor talán nekem is menni fog ez az utántöltösdi.Rendeltem a vaterán 0,5 kg port, meg is jött rendesen időben.
  Végignéztem a Youtube-on is 1-+2 vidit hogy is megy ez az utántöltés, aztán én is nekiálltam.
  Védidcsináltam ahogy kell, patron bele a készülékbe-és lám néhány jó nyomat után mind haloványabb és haloványabb lett az írás.Úgyhogy, most ülök tanácstalanul-valószínüleg kidobtam 4600 Ft-ot!

 • Anonymous

  Hello,

  Esetleg nem lehet, hogy lejárt a szavatossága a tonernek? Ha jól tudom ennek is van szavatossági ideje… Vagy esetleg rosszul tárolták mielőtt megrendelted. Ilyen talán okozhatja. Vagy az összeszerelésnél talán nem figyeltél eléggé és valami nem úgy lett visszarakva (csavar nem lett meghúzva vagy túl lett húzva) vagy ilyesmi. Tippek, de lehet, hogy valamelyik a root cause

 • Gyuri

  Üdv mindenkinek.

  Hasonló a gondom mint Szabó Istvánnak . Én sokat használom vasalásos nyák készítéshez és az új por nem fixálódik a papíron csak részben ( dörzsölésre maszatol és lejön),vajon az így nyomtatott dokumentum mennyire időtálló? .Vasaláskor pedig már sárgul a papír de még nem olvad rá a nyák-ra.Beszéltem kisfe03-mal. (Kiss Ferenc a forgalmazó).Nem fogadta el ,hogy rossz a por és nem küldhetek neki próbanyomatot az eredetiből és az általa forgalmazottból.Úszott a pénzem.Szerintetek bejelentsem a
  Vaterán ,hogy hibás terméket forgalmaz.

 • GrafUr

  Hello Gyuri!
  Sajnos eddig nem vettem észre az ide írt kommentedet. Nekem ilyen csak keménypapír esetében fordult elő. Ilyenkor azért jön le a por, mert nem tudja a nyomtató átmelegíteni eléggé a lapot, és nem ég rá a por. Ezen gondolatmenet alapján elsősorban ilyen gondra gyanakodnék, a nyomtató háza táján, hogy esetleg nem melegít eléggé.
  Én most fogom a … harmadik vagy negyedik újratöltést csinálni. Eddig összesen 9047 lapot nyomtatott a gép, és az első 1500 után kissfe03-tól vásárolt porral töltöttem mindig a nyomtatót.. Eddig mindig 90 grammos csomagokat vettem, de most én is beruháztam egy 4600 forintos félkilósra. Épp most kezdem az újratöltést, utána írok, hogy mi a tapasztalat!

 • GrafUr

  Na, újratöltöttem, és egy jó adagot most nyomtattam is vele. A számláló így 9079 kinyomtatott oldalt mutat, és mind tökéletes, nem “porzik” a lap.
  Egy dolgot viszont észrevettem: Van a tonernek egy ún. elhasználódott por tárolója (a fenti leírásban emlegetett “felső rész”). Ide kerül a papírra került, de rá nem égett por, amit ez beszippant, tán elektromos töltés által. A lényeg, hogy ez bizony meg tud telni! Most, amikor a 9000 oldal után újratöltöttem, észrevettem, hogy gyanúsan nehéz ez a felsőrész, szétszedtem, és kiderült, hogy teljesen csurig volt rossz porral, hajszálakkal, szöszkkel, meg házi porral… Készítettem is róla fotókat, úgyhogy majd lehet arról is írok ide egy postot, mert van pár dolog, amire érdemes figyelni.
  Elméletem szerint, ennek megtelése is okozhat olyat, hogy a por elmosódik a papíron, hiszen ez a felső rész nem tudta leszedni róla a felesleget, és azzal együtt került ki a nyomtatott papír…

 • Getz

  Hasonló cipőben járok, ezért köszönöm a leírást. Első töltésem lesz. 🙂

  Találtam egy videót a youtube-on, kicsit túlkomplikálják a töltést, és portugálul van de a látvány a lényeg.

 • GrafUr

  Ejha, jó kis videó! 🙂 Bár kissé túlzás elemeire bontani szegény tonert, lehet ezt szerintem egyszerűbben is tisztítani. De kétségtelenül igen alapos! 🙂

  Én az igazat megvallva, nem nagyon szoktam tisztítani, csak az előző kommentemben írt “szemetes”-t…

  Amúgy örömmel jelentem be, hogy a nyomtatóm lapszámlálója a napokban lépi át a 10 000-t! 🙂 🙂 Bár tudom, hogy nem tarthat örökké, és előbb-utóbb végeszakad a sikersztoriknak, de egyelőre ez szerintem elég szép teljesítmény egy ilyen olcsó nyomtatótól! 🙂

 • Csaba

  Az én XEROX 3117-em megadta magát, másfél év, és az eredeti toner cseréje után. Az új tonerrrel még kinyomott vagy 50 oldalt, aztán pirosra váltott a kijelzője, és semmilyen trükkel nem lehet életre kelteni a gépet. Porolás sem segít.

 • Lemy71

  Én most vettem kisfe03-tol 1kg toner port,a leirá
  s alapján kb 15 perc alatt megtöltöttem. Azóta tökéletesen működik. Az eredet nyomtatóval vett tonerem egyébként 1086 oldalt birt ki.

 • Feri

  Szia Grafur!
  Én írtam ide először hozzászólást.
  Nos most érkezett el az a pillanat, hogy kamatoztassam a leírtakat.
  Addig minden pöpecül ment, amíg jól teletöltöttem a 90 g.-nyi porral a tonert. Visszazártam.
  A hibát ott követtem el, hogy a fényképeken csak a keskeny lemezcsíkot néztem és le is szedtem azt. De nem a szeméttároló tartályról, hanem a tonerport tartóról, így szépen ki is ömlött a por kb. harmada a lerakott napilapra. Innen persze meg tudtam menteni, de ráragadta vagy 100 oldalnyira való.
  Ami fontos még!!!
  Mindenféle háziállatot el kell tüntetni onnan, ahol a töltés történik. A fiatal kandúrmacskám ugyanis végiggyalogolt a padlón heverő tonerporos papíron, így a lábnyomait lehetett eltüntetni.
  Végül is sikerült a toner szemetesét is kiüríteni, az egészet áttörölni és berakni vissza a helyére.
  Próbanyomtatás után még átállítottam takarékos üzemmódba a nyomtatót és még így is sötét feketék a karakterek.
  Tehát ha az elején egyből a toner szemetesét sikerül ürítenem és a macska sem kerül be a képbe, akkor egy fél órán belül kész az egész művelet kényelmesen.
  A nyomtatott példányszámokhoz csak annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy hány százalékát nyomtatom tele egy A4-es lapnak. Ha teljesen feketére nyomok egy lapot, vagy csak egy a betűt nyomtatok ki, a nyomtató számlálója ezt is azt is egy pld.-nak veszi, holott a felhasznált por mennyisége között jelentős a különbség.
  Nekem 870-nél volt a számláló és már “felturbózva” is nagyon halványan nyomtatott, ezért töltöttem meg.
  Kíváncsi leszek, hogy így meddig fogja bírni.

 • fejese

  néhány tapasztalat a töltéssel kapcsolatban:
  -vastag papírnál a nyomtató leírása szerint be kell állítani a nyomtató párbeszéd paneljén a vastag papírt, így magasabb hőfokon fixál.
  – ügyelni kell a kontaktok megfeleő érintkezésére. Van egy kis rugó aminek egyik vége a fém lemezhez(doctor blade) a másik vége pedig a tonert adagoló tengelyhez kell érintkeznie.
  – a doctor blade és a festékező tengely közötti távolság határozza meg az adagolandó festék mennyiségét. Időnként a fém lemezre felragad és kikeményedik a toner és emiatt fehér csikos a nyomtatás esetleg halvány. Előfordult olyan is hogy kb. 5cm-e sávban halvány volt. Érdemes töltés előtt ki szerelni és megtisztítani.
  – a fekete töltö hengert is célszerű lemosni tiszta vízzel majd puha ruhával megtörölni.
  – az OPC (zöld henger, fényhenger stb. ki hogy ismeri) megsérülhet ez fekete csíkot eredményez, ha elhasználódott halvány az egész oldal. Cserélni kell!
  Az utángyártott tonerek nagyon különböző minőségűek. Általában tölthetőek de előfordult már olyan is hogy használat után kukába került.

 • Helga

  Sajnos nekem nem sikerült a töltés.Holnap újból szétszedem a tonert.Nem nyomtatja csak a lapok szélét és amikor kivettem a tonert dőlt belőle a por.Azt hittem rosszul tettem vissza a kupakot de az helyén van.Honnan jön ki akkor a por.Tudtok segíteni?

 • Engee

  A leírás jó, de sztem a sorrend nem egyértelmű, ugyanis, ha azután akarjuk kiüríteni a toner szemetesét, miután megtöltöttük a toner-portartót , akkor az a por is kiürül, amit az újratöltéssel a tonerba tettünk.
  Ahogy Helga is megírta.

 • duke

  En is utantoltottem a tonnert. Az eredmeny felemas. Mukodik, de nem tokeletes. A nyomatba 1-2 centinkent veletlenszeruen pontokat vonalakat tesz, mashol meg hasonlo meretu kihagyasok latszodnak. Kivettem megtisztitottam fenyhengert alkoholal, kicsit jobb lett, de meg mindig vannak veletlenszeru hibak. Van esetleg otlete valakinek, hogy mi lehet a gond ?

 • Gyenesné Kovács Ilona

  Kérlek segítsetek! Hol veszitek a toner port ? Már nincs fenn a lapon!

  Köszönöm. Mimi