MZ ETZ Tuning Project – Hűazannya!


Nos, megtörtént! Múlthét kedden elhoztam a vasat Bambitól, cserélt, 300-as hengerrel, új hátsó kerékcsapággyal, új lánccal, új főtengely-szimmeringgel, riasztóval stbtsb…
Bejáratós a kicsike, nagyon óvatosan közlekedek vele azóta is, és az utóbbi egy hét alatt végre belekerült 100 kilométer. Igaz, mindez 90%-ban városban (ezért csak ennyi).

Első mozdulattól is érezhető volt, hogy jóval erősebb lett a gép, viszont valami fondorlatos módon érzetre most mégtöbbet kapott. Főleg így városban, többször is kopogott, és fuldokoltt, úgy, mint amikor túl nagy volt a főfúvóka. Igaz, talán azért, mert most jóval kisebb gázzal jártam, egyrészt a bejáratás miatt, másrészt nem igényelte. De tényleg. Nagy gáznál nem szokott fuldokolni, viszont most szó nélkül gyorsult ki 90-ig úgy, hogy egyszer sem kért negyed gáznál nagyobbat!!!
Megdöbbentő volt, hogy milyen kis gázzal volt hajlandó gyorsulni, viszont ez a fuldoklás is eléggé megdöbbentett, nameg el is keserített egy kicsit. Már-már azon gondolkodtam, hogy visszacserélem a régi karbit, amit még előző hétvégén felhoztam Egerből, biztos, ami biztos alapon.
Bambi elváláskor annyit mondott, hogy nézzem meg az alapjárati fúvókát, mert kisgáznál a gép sokat kap, és erről az tehet. Nos, ezt akkor még nem is tudtam, hogy mennyire igaz!

Hétvégén viszont a neten keresve találtam pár nagyon hasznos leírást a karburátorok nemi életéről. Az egyik alaposan és részletesen írja le, elsősorban a dellorto karburátorok felépítését, beállításait, tuningját. Épp csak végiglapozgattam, ami annyira máris elég volt, hogy belássam: A karburátorok némileg bonyolultabbak, mint gondoltam! Fő rendszer, segédrendszer, alapjárati rendszer, indító rendszer, venturi cső, síktolattyú vs súber, súber bemetszés, tű alak, tű hossz és szélesség, Pilot jet, és még rengeteg dolog, amik mind befolyásolják a motor viselkedését. Mindezt tényleg csupán olvasgatás szintjén is magamba szippantottam.

A leírásból megtudtam, hogy a főfúvóka valójában csak a 3/4-ed gáznál nagyobb gáz esetén dolgozik egymagában, ez alatt folyamatosan kap a rendszer üzemanyagot az alapjárati rendszerből is. Ráadásul ezt a mennyiséget az alapjárati fúvókán kívül a levegő csavar, vagy a keverék állító csavar szabályozza. (kettő közül általában csak az egyik van a karbikon, és ez a típuson belül még kitudja mi minden függvénye) A kettő között nagy a különbség, pont ellentétesen működnek. A levegő állító csavart KIFELÉ csavarva SZEGÉNYÍTJÜK a keveréket, míg befelé csavarva dúsabb lesz. A keverék állító csavar esetében viszont befelé csavarva szegényedik, kifelé csavarva dúsul a keverék… nem mindegy! Szóval első megtudni, hogy nekünk melyik is van!
Leszaladtam a motorhoz, lefotóztam a karbit, és már meg is volt a jól eldugott csavar. Rögtön a levegő oldali toroknál volt, így ez egy levegő állító csavar. (ha a motoroldalon lett volna, akkor keverék állító csavar lett volna)

Innentől a beállítás már a szokásos, BVF karburátoroknál is megszokott: Alapjárati csavar jól becsavar (ezzel beállítva egy magas, állandó fordulatot), majd a levegő állító csavart elkezdtem kifelé tekerni. Addig tekertem, amíg a motor a legnagyobb fordulatszámot el nem érte. Amint megvolt a legjobb pörgést előídéző csavarállás, egy negyednyit visszacsavartam, majd visszaállítottam az alapjáratot, és már készen is volt.

A változás….. DÖBBENETES! Apró kézmozdulatra ugró fordulat (nagyon pörgős lett a gép!), kis gázzal is tökéletes viselkedés, a kopogás pedig elmúlt (bár még motorféknél jelentkezik). És mindemellett erősebb is lett! Nagyon tetszik a változás, negyed gázzal gyorsul a gép hibátlanul 90-ig (fölötte míg bejáratós, nem próbálom), és minden fordulatról elkezd dolgozni.

Viszont az erős füstölés még nem szűnt meg (oké,oké, bejáratós, lehet azért 🙂 ), meg gondolom ettől még a fogyasztásom sem lesz a régi… Ezért a vizsgák után végigolvasom a teljes, 34 oldalas karburátor leírást, kiokítom magam belőle, majd nekikezdek a karburátor alapos és pontos behangolására! Egy jól behangolt karbival sikerülhet visszaszorítani a fogyasztást, az erő megtartása mellett… Ezzel folytatódik majd a tuning project!

Ja, hátha másnak is hasznos, a leírások, amiket vadásztam:
http://www.scribd.com/doc/9641108/Dellorto-Manual  (ha kell valakinek, el tudom küldeni PDFben)

(a többi forrását sajnos nem találom, de ha valaki igényli, elküldhetem emailben!)

Hozzászólás