Ez tényleg ennyir egyszerű?! Xerox toner utántöltése


Toner ki, földre egy nagy karton lap lerak, és arra tettem az egszet, biztos, ami biztos. Pár percnyi forgatás és nézegetés után összesen 6 csavart találtam rajta. Kettő jobb oldalt, kettő baloldalt, és kettő a tetején. Egy kis nézegetés után adta magát, hogy a jobboldal levételéhez először a felső részt kell leszedni, így kicsvartam a felső két csavart.

Ez után le kellett venni azt a felső részt, amiről később rájöttem, hogy az lesz a "waste hopper", azaz a kosz szedő, a kuka.. Óvatosan kell levenni, mert ebben jó sok nem használt, rossz por van, ami a nyílásán keresztül ha akar, kijön. Bár ez a kis por amúgy nem árt semminek… Vízzeel könnyel lejön, és egy papírtörlővel is könnyen feltörölhető bárhonnan. Porszívózni szerintem nem ajánlott, mert ez annyira apró szemű por, hogy szerintem a porszívó porzsákján átmegy.. bár ezt nem tudom biztosan.

A felsőrész eltávolítása után élére állítottam a tonert, és a jobboldali két csavarnak estem neki. Kicsavarásuk után még egy pici kis patent félét kell benyomni oldalt, és így lejön a jobboldali fedél.

Levételekor figyelni kell egy kis tengelycsonkra, ami ebből áll ki, és a zöld színű "opc" hengert rögzíti. Az eladó egy soros instrukciójában azt írta, hogy erre nagyon vigyázni kell, hogy ne sérüljön. Értsd: Ne állítsd bele a csavarhúzót! … Másképp nem nagyon tudja megsérteni az ember, mivel a környékén sem kell dolgozni. 🙂

Amint eltávolítottuk ezt az oldalsó fedelet, a dolog adja magát! (bár eddig is.. 🙂 ). Ott lesz egy kerek alakú kis gumi dugó, ami zárja a por tartót. Gumi dugó leszedése után egy nagy fekete üresség látszódik csupán.

Na, hát ide kell betölteni a porunkat! A művelet első ijedtségre nem egyszerű, mert a lyuk kicsi, de legalábbis jóval kisebb, mint a port tároló flakonunk szája. Így rögtönözni kellett egy tölcsért. Motorolaj utántöltős tapasztalatok alapján fogtam egy jó, sima és vastagabb papírú prospektust (elég lemenni érte a Blahára, ha nincs kéznél), feltekertem kicsit ferdén, és kész is a tölcsér! Érdemes akkorát hajtogatni, ami csak kicsivel kisebb a toner nyílásánál, így gyorsan bele lehet önteni a fekete port.

Betöltés közben, ha megy egy kicsi mellé is, oda se neki! Könnyen fel lehet takarítani! Ha beleráztuk a flakonban lévő utolsó szem port is, akkor a toner szépen színig lesz, jól ki van számolva a mennyiség!

Ez után már csak vissza kell tenni a kupakot, egy papírtörlővel letörölgetni a fölösleges festéket (meg esetleg a papírtörlőt odafogva megfordítani, és megrázni  a tonert). Én még bónuszként szétszedtem a "waste hoppert", azaz a fedélben lévő kukát, hogy kiűrítsem. Volt benne bőven rossz festékpor, szöszök, hajszálak, kosz, minde. Mielőtt megtelne inkább kiűrítettem, ehhez a takaró fém lemez két csavarját kellett kicsavarni a belső oldalon. A kiűrített tonerpor dobozba belesöpörtem a sok szemetet, majd letisztogattam a fedelet a mellé ment festéktől.

Ez után már csak összeszerelés (jobboldali takaró lap, patent , két csavar, majd a fedél visszakarása, két csavar be), és már mehet is a nyomtatóba, majd örömködés, a gyönyörűen kinyomtatott, tökéletes minőségű lapokért!

Az első 1-2 lapon még volt egy kis kosz felül, ami valószínűleg annak volt köszönhető, hogy nem tisztogattam meg a tonert eléggé a művelet után. meg kel óvatosan, egy papírtölővel minden részét tisztogatni, és ha maradt egy kis festék a zöld hengeren, akkor azt is szépen leporolni! Így még az első oldalak is makulátlanok lehetnek! 🙂

 

Hozzászólás