A nap, amikor a föld megállt (2008) 2


A sok reklámáradat után kíváncsian szereztem be ezt az új mozit. Mindenképpen egy kis angolt akartam gyakorolni, ezért angol szinkronos, felirat nélküli filmet kerestem egy Budapest-Eger távolságra. Így esett a választás egy könnyed akcióra, és erre az újdonságra.
Kétes érzésekkel indítottam el, úgy gondoltam csak egy üres effektáradatot kapok, de legnagyobb meglepetésemre egy nagyon jól eltalált (bár kissé hirtelen befejezett) film kerekedett ki belőle, amelynek üzenete is tetszetős és aktuális.

Történetről csak annyit, hogy nem is lehetne aktuálisabb: az emberiség önpusztításáról és a föld pusztulásáról szól. Mi, emberek gondolkodás nélkül pusztítjuk és kizsákmányoljuk környezetünket. A környezetünk pedig segítségért kiált, és rajtunk kívül valaki más hallotta azt meg. Az egyedüli sántítás nekem a sztoriban, hogy egy másik univerzumban élő civilizációt miért érdekli, hogy a föld el fog pusztulni, és miért jön ide a világ végéről (de tényleg) megmenteni azt. Na, mindegy, a lényeg, hogy a föld segítségére sietnek, ami annyit tesz, hogy a földet meg kell szabadítani pusztító vírusától, az emberektől. Na ugye, hogy ugye?! Mond valamit, nem?
A kivitelezés ügyes, bár néhol mintha spóroltak volna az effektekkel, a képek és a színvilág tetszett, a színészi játék a mátrix neojától (Kenau Reeves) tökéletes, viszont az egész film kicsit befejezetlen. Kicsit az az érzésem, hogy volt egy keretösszeg, és ahogy a végéhez közeledtek, gyorsan befejezték a filmet. Hiányérzet gyötört a film végén (az elgondolkodás mellett), kicsit olyan esetlen a befejezés… Az addig hihető sztori elnyújtott, hihetetlen maszlagba csapott át.
Sajnos bármi mást írnék az már spoiler lenne, ezért csak azt mondom, hogy érdemes egyszer mindenképpen megnézni, és kicsit elgondolkodni az üzeneten, a lényegen, amit a film a vége előtti 10. percig kb jól át is adja. Utána kicsit elfeledteti, de érdemes felidézni!





Hozzászólás

2 Gondolat “A nap, amikor a föld megállt (2008)

  • 107513

    Miért akarnák megmenteni? Hát, azért hogy utánna ők zsákmányolhassák ki. 😀
    Ez is olyan, mint a kereszteshadjárat vagy a most zajló iraki háború. Bort isznak és vizet prédikálnak.

  • GrafUr

    Naja, csak mindennek a filmben semmi de semmi jelet nem adnak… Látszólag csak idejönnek, és megmentik a földet, és más céljuk nincs is, legalábbis teljesen így tűnik a filmből… Vagy csak nekem jött így át?